22 Φεβ 2009

Μέμη Κατσώνη, "Κατσιφάρα"

(Σωτήριον έτος 1831)

Δευτέρα 13/9
Καιρός θαυμάσιος, διάθεση εξαιρετική. Η φυλάκιση του πατέρα παρατείνεται, διαψεύδεται απόπειρα αυτοκτονίας της μητέρας. Δείπνο με Ζαΐμη, χταπόδι γιαχνί. Ο Κ εξακολουθεί να προωθεί αναδασμούς και απορρίπτει τις δικές μας αποζημιώσεις. Υποπτεύομαι πως είναι μαρξιστής.

Τρίτη 15/9
Καιρός νεφελώδης, διάθεση καλή. Γεύμα με το γάλλο Πρέσβη, αγκινάρα και μπακαλιάρος με κρέμα. Νοσταλγώ τα γεύματα με τον Ιμπραήμ. Το απόγευμα συναντώ τον Κωνσταντίνο που μου επισημαίνει πως ο Μαρξ είναι μόλις δεκατριών ετών. Τόσο νέος και ήδη μαρξιστής!

Τετάρτη 16/9
Καιρός αδιάφορος, διάθεση κακή. Προβλήματα πεπτικού. Νέες διαδώσεις για πιθανή αποφυλάκιση του πατέρα. Ο ναύαρχος δεν συμφωνεί με τα σχέδιά μας. Η μητέρα όντως προσπάθησε να θέσει τέρμα στη ζωή της. Κράτησε την αναπνοή της κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της Προς Ρωμαίους Επιστολής στο μητροπολιτικό ναό του Άργους. Ο Κωνσταντίνος πιστεύει πως είναι ανώριμη.

Πέμπτη 17/9
Καιρός καλύτερος, διάθεση επίσης. Πεπτικό βελτιώνεται. Γεύμα με τον Ηλία και τους Άγγλους − επιτέλους γάστρα. Κανονίσαμε τις λεπτομέρειες και το χτύπημα θα γίνει την Κυριακή. Μαθαίνω με λύπη μου πως ο ναύαρχος αποσύρει την υποστήριξή του. Η μητέρα ονόμασε το γάτο του Ηλία ‘Μιαούλη’ και το νέο διέρρευσε. Ο Κωνσταντίνος έχει δίκιο. Είναι ανώριμη.

Παρασκευή 18/9
Καιρός βροχερός, πόνοι στις κλειδώσεις. Η μητέρα επέστρεψε για να μου κάνει εντριβές. Ο Κ ανθίσταται στις πιέσεις των δυτικών με τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας. Μάλλον υφίσταται μυστική συμφωνία με το μαρξιστικό-λενινιστικό στοιχείο. Ο Κωνσταντίνος λέει πως ο Λένιν θα γεννηθεί σε τριάντα εννέα χρόνια. Πόσο πανούργοι είναι αυτοί οι κομμουνιστές!

Σάββατο 19/9
Καιρός καλός, διάθεση νευρική. Χάνω την υπομονή μου με μερικούς-μερικούς. Ας βγουν έξω να μετρηθούμε σαν άντρες. Ο Κ μας απαγορεύει την απομάκρυνση από το Ναύπλιο, από αύριο όμως ποιος θα τον ακούει; Η μητέρα έφερε χορτόπιτα και μπαρούτι.

Κυριακή 27/9
Καιρός καλός. Διάθεση εξαιρετική. Ο Κωνσταντίνος σκαρφαλώνει στο καμπαναριό, εγώ απέναντι στα χαλάσματα, ευτυχώς δεν υπάρχει φρουρά. Φθάνουν οι επίσημοι, εμφανίζεται και ο Κ με τον υπασπιστή του τον Κ. Κάνω το σταυρό μου, σηκώνω την πιστόλα και σημαδεύω. Εκείνη την ώρα πέφτει ξαφνική κατσιφάρα και χάνω το στόχο. Ακούγεται η καμπάνα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Δευτέρα 28/9
Καιρός εξαιρετικός, διάθεση κακή. Ο Ηλίας λέει πως δεν έπρεπε να στηθούμε ο ένας απέναντι στον άλλον. Ο Κ αποφυλακίζει τον πατέρα για να μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου