25 Φεβ 2009

Ελένη Γαλάνη, "ΕΜΥ"

Διατρέχει βιαστικά τα ρούχα της στην ντουλάπα που ασφυκτιά από το βάρος του φορτίου της. Αναστενάζουν οι κρεμάστρες, πάλι δεν πρόλαβε να ξεχωρίσει τα άχρηστα, να τα δώσει, όλο λέει θα τα ξεφορτωθεί να ανοίξει χώρο για τα καινούρια, αλλά δεν βρίσκει τον χρόνο...
Ένα πολύχρωμο πάτσγουορκ από υφάσματα αποκαλύπτει μπροστά της μια παλέτα επιλογών. Διαθέτει αξεσουάρ για κάθε λογής περίσταση, ποικιλόχρωμες ομπρέλες, αδιάβροχα, παλτά, μέχρι και περίτεχνα μανικετόκουμπα έχει μαζί με τσάντες, τσαντάκια μικρά, μεγάλα, με πούλιες, με κρόσσια, με στρας, με κονκάρδες, φθηνά, ακριβά, ακριβότερα καπέλα και σκουφιά, κασκόλ, ζώνες φαρδιές και λεπτές, γυαλιά για το σκι, για την παραλία, διπλά γουνάκια για το κρύο… .
Εδώ και χρόνια, τα καθημερινά προβλήματα έχουν αποκτήσει όνομα και ταυτότητα, οι κίνδυνοι, μετρήσιμοι και προβλέψιμοι, παρατεταγμένοι με τάξη μαζί με όλα τα πιθανά ενδεχόμενα σε διαφορετικά χρώματα και υφάσματα στην ντουλάπα, ντύνουν κάθε περιστατικό με μια εναλλακτική ενδυματολογική εκδοχή. Όλο αυτό το σύμπαν το έχει στριμώξει με επιτυχία σε κουτάκια λευκά μέσα στα συρτάρια, αγορασμένα σε οικονομική τιμή από το ΙΚΕΑ..
Σωρεύτηκαν με τα χρόνια τα αντικείμενα, πολλαπλασιάστηκαν τα ζακετάκια και οι κασμιρένιες εσάρπες, τα γάντια από δέρμα, δερματίνι, μαλλί, ακόμα και δαντελωτά έχει αγοράσει και βελούδινα, για εμφανίσεις ιδιαίτερες βραδινές, για την δουλειά, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου χρειαστεί, ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα χιόνια, για την βροχή, για τον καύσωνα, για τις εξορμήσεις του τριημέρου, για κάποια ειδική περίπτωση, για μία μοναδική στιγμή…
Αφόρετα τα περισσότερα ρούχα της, έχει ο καιρός γυρίσματα, σκέφτεται, θα’ ρθει κι η δική τους η ώρα, σε λίγο, σε πολύ, σε περισσότερο…..
Ντύνεται και χτενίζεται.
Από τότε που χώρισε έχει επιστρέψει στο παιδικό της δωμάτιο.
Το πρωί δεν ανοίγει τα παράθυρα. Δεν χρειάζεται. Δεν προλαβαίνει. Κάνει όσο μπορεί σιγά να μην ξυπνήσει την μητέρα της. Την περιμένει το βράδυ που θα γυρίσει από την δουλειά. Για τις ειδήσεις των 8. Το δελτίο καιρού, τα εντυπωσιακά μοντέλα με τα αμάνικα βραδινά (δεν χειμωνιάζει ποτέ στα στούντιο, δεν ξημερώνει;), που επιδεικνύουν με χορευτικές κινήσεις τα μελλούμενα στον μετεωρολογικό χάρτη. Παρακολουθούν με ευλάβεια σχεδόν θρησκευτική τις σύγχρονες αυτές ιέρειες, σα να εξαρτάται από τους χρησμούς τους το προσωπικό τους μέλλον.
«Εμυ, παιδί μου, θα έχει ομίχλη σήμερα, να προσέχεις», ακούγεται από το βάθος του διαδρόμου η φωνή της μητέρας της σαν από κακόηχο χωνί. Πάλι την ξύπνησε , πάλι λαγοκοιμάται…..
Κοντοστέκεται στην εξώπορτα, επιθεωρώντας αποδοκιμαστικά την σημερινή περιβολή της.
Ομίχλη…
Πώς να προστατευτείς από την ομίχλη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου